Neem de tijd

‘Tijd nemen creëert tijd, omdat het innerlijke rust schenkt en concentratievermogen traint’.

Dat is één van de zinnen uit een artikel (Happinez): ‘Een stappenplan naar een simpeler leven’.

We maken ons veel te druk. We jagen door het leven, met alle dingen waarvan we denken dat we ze móeten doen. We reageren op elk mailtje, sms-je en whatsappje. Terwijl we ondertussen ook nog bezig zijn met andere dingen. Multitasken. Dat lijkt zo efficiënt. Maar dat is het niet. Juist iets doen met vólle aandacht en niet snel even tussendoor, zorgt ervoor dat je meer tijd over houdt. Want als je iets half doet, kan je nooit een voldaan gevoel hebben. En dat levert een gejaagd gevoel op. Waardoor het alleen maar nóg moeilijker wordt iets te doen met volle aandacht.

Ik ben al lang geleden gestopt met multitasken. Misschien zelfs al wel voordat dat woord ‘multitasken’ in de mode kwam en iedereen er trots op was hoe goed ze wel konden multitasken. Nee, ik kan het niet. Ik wil het ook niet. Dat heeft vast voor een deel te maken met mijn moeite me te concentreren. Als ik auto moet rijden, zet ik op voorhand de telefoon al ‘op stil’. Omdat het mogelijke rinkelen van mijn mobiel me dusdanig afleidt, dat ik niet mijn volle aandacht bij het autorijden kan houden.

Er zijn periodes geweest dat ik het heel vervelend vond dat ik me zo moeilijk kon concentreren. Maar inmiddels ben ik er aan gewend. En heb ik mijn dagelijkse leven er op aangepast. Voor mij geen mobiel met allerlei vernuftige apps. Gewoon een oude, degelijke Nokia, waarmee ik kan bellen en sms-en. En dat ook nog op de tijden dan het mij uitkomt. Dan ga ik er speciaal voor zitten. Mét aandacht.

Daarnaast maak ik elke dag een planning. Heel soms doe ik zonder. Maar dan loopt mijn dag in het honderd. Dan neemt een chaotisch gevoel toe, waardoor er niets uit mijn vingers komt. En heb ik aan het eind van de dag absoluut geen voldaan gevoel.

Het blijkt dus – volgens het artikel – dat ik het niet eens zo slecht doe. Volle aandacht bij één activiteit. Ruimschoots plannen. Dan creëer je tijd. Dan wordt je leven eenvoudiger. En, vanuit die eenvoud, ook mooier. Omdat je je bewuster wordt van de dingen die je doet. Zoals in het artikel ook staat; ‘Alles wat je echt wilt doen, is de moeite waard om tijd voor te nemen’.

Wat wil je op deze dag écht doen? Zodat je aan het eind van de dag én een tevreden gevoel hebt én tijd gehad hebt om het rustig aan te doen. Misschien is die vraag een mooi iets om de dag mee te beginnen. Als een soort bezinning.

Probeer het eens uit, zou ik zeggen!

Share Button

, , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

* Please Add the Values

 

Bezoek adres :

H.F. Dresselhuisstraat 6

Bad Nieuweschans (Gr)

tel.: 06 42 06 83 42

bankrelatie; triodos ( Mamma can Do )

iban NL79 TRIO 0198 0159 68