Stappenplan voor meer geluk

Zoals ik in een eerdere blog ‘We zijn gelukkig!’ al schreef, is het mogelijk je geluk te trainen. Neuropsycholoog Rick Hanson ontwikkelde er een stappenplan voor. Dat stappenplan heet H.E.A.L.

De H. staat voor Have; het hebben van een goede ervaring. Die ervaring, een echte of bedachte, een grote of kleine, ‘moet’ je (her)beleven.

Vervolgens ga je over naar stap 2, Enrich, oftewel het verrijken van de ervaring van de eerste stap. Het is de bedoeling niet alleen aan de goede ervaring te dénken, maar deze ook écht intens te beleven. Daardoor verankert de ervaring in je hoofd. Door de ervaring persoonlijk te maken, wordt deze nog beter in je geest opgenomen.

Dan ben je toe aan stap 3, Absorb. Het absorberen van de ervaring. Laat de ervaring een deel van jou worden. Visualiseer het gevoel wat je bij die goede ervaring hebt. En besef dat je deze ervaring voortaan altijd met je meeneemt.

De laatste stap is Link. Dit hoeft niet perse. Maar je kan de goede ervaring aan een minder goede ervaring linken. Daardoor wordt de minder goede ervaring als het ware ‘uitgegumd’ door de goede ervaring. Het blijft van belang dat de goede ervaring steeds groter blijft dan de minder goede ervaring. Als dat niet zo goed lukt, ga dan nog eens bewust terug naar de positieve ervaring.

Dit stappenplan kan je helpen (meer) geluk te ervaren. Maak het persoonlijk door te kijken naar wat je nodig hebt of wat je graag wil.

Het stappenplan is in vele situaties toe te passen. Bijvoorbeeld door je beschermd te voelen, of de ervaring van zelfcompassie op te roepen.

Om het met de woorden van ‘geluksmeester’ Rick Hanson zelf te zeggen; Als ons hoofd een kast is, pakken we dankzij een gelukstraining spontaan de mooie schatten uit die kast, in plaats van de rommel.’

Good luck!

Bron; Happinez, Auteur artikel; Astrid Maria Boshuisen

Share Button

, , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

* Please Add the Values

 

Bezoek adres :

H.F. Dresselhuisstraat 6

Bad Nieuweschans (Gr)

tel.: 06 42 06 83 42

bankrelatie; triodos ( Mamma can Do )

iban NL79 TRIO 0198 0159 68