Het streven naar perfectie?

Het idee om een blog te schrijven over perfectie, ontstond naar aanleiding van een door ons geplaatste advertentie, om voor onze Siamese pleegpoes een nieuw thuis te vinden. De beschrijving over Siamees Baileys in de advertentie, was één en al lof. Het moet ook gezegd; Baileys is een kat die iedere dierenliefhebber wel wil hebben. Er zit geen kwaad in, in het dier. Ze is dol op aandacht en aaitjes. Die komt ze ook regelmatig even halen. En ze is zo trouw als een hond. Als we terugkomen van weggeweest zijn, worden we tegenwoordig verwelkomd door zowel de honden als ook Baileys.

De omschrijving van perfectie bij Wikipedia is als volgt;

Volmaaktheid of perfectie is een filosofisch concept, dat betekent dat een bepaald wezen een bepaalde eigenschap in de hoogste mate bezit, of dat een bepaald wezen alle eigenschappen bezit. Ook kan het betekenen dat een bepaald wezen alle bestaande eigenschappen in de hoogste mate bezit.

Als ik bovenstaande omschrijving ‘toepas’ op Baileys, dan scoort ze hoog, wat perfectie betreft. Het enige minpunt wat ik zou kunnen bedenken, is dat ze eigenwijs is en bijvoorbeeld stoïcijns elke dag éénmaal op het aanrecht springt. Juist die ene plek waar onze katten niet mogen komen.

Voor ons maakt het trouwens helemaal niet uit of een kat (of ander wezen, of ding) al dan niet perfect is. Terwijl we tegelijkertijd ontdekken dat dat voor heel veel mensen wel een criterium is.

Niet voor niets krijgen we afstandskatten. Natuurlijk wordt er regelmatig een mooi verhaaltje omheen gebreid. En bij sommige mensen zal dat ook inderdaad de waarheid zijn. Maar vaak gaat het er ook om dat de kat niet (meer) voldoet aan het – door de mens bedachte – perfecte plaatje.

Terug naar die advertentie! We plaatsten de advertentie en we kregen reacties. Eén van die reacties was direct de vraag of Baileys ‘raszuiver’ is. Daarvan heb ik geen flauw idee. Ze ziet eruit als een prachtige Siamees. Ze heeft een gouden karakter. Wat maakt het dan nog uit of ze raszuiver is en of er papieren meegeleverd worden, als je haar adopteert? We vragen voor haar precies hetzelfde bedrag als dat we voor elke andere kat vragen.

Het moet tegenwoordig allemaal zo perfect mogelijk zijn. Anders voldoet het niet aan de norm en wordt het afgedankt of vervangen. Of, in het geval van de kat, niet aangeschaft.

Ik vind het een zorgelijke trend in de maatschappij. Want, als wij later niet meer perfect functioneren, worden wij dan ook afgeschaft? Of is het al niet zo dat mensen die zich anders gedragen of er anders uitzien, dan de gestelde, perfecte norm, met de nek aangekeken worden? En in een apart hokje worden geplaatst.

Perfectie kan soms een loffelijk streven zijn. Maar tegenwoordig wordt het vaak gebruikt als een vernietigend (voor)oordeel. Ergens lees ik de spreuk; ‘Niets is perfect, alles is perfect’

Al dan niet perfect, elk wezen is uniek. Laten we daar eens wat meer naar kijken! En eventuele gebreken op de koop toe nemen.

Share Button

, , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

* Please Add the Values

 

Bezoek adres :

H.F. Dresselhuisstraat 6

Bad Nieuweschans (Gr)

tel.: 06 42 06 83 42

bankrelatie; triodos ( Mamma can Do )

iban NL79 TRIO 0198 0159 68