Vroeger tijden

Tijdens onze midweek op Ameland, zijn we naar het juttersmuseum geweest. Een mooi, interessant kijkje in de vroeger tijden van de bewoners van het eiland. De tijd dat jutten niet een leuke hobby, maar bittere noodzaak was. Om te kunnen voorzien in het dagelijks – armoedige – bestaan. Het waren barre tijden! Met vaders en zonen die van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zwoegden; naast het jutten, werd er voornamelijk geleefd van de landbouw.

De moeders en dochters zorgden voor het huishouden. Als het niet thuis was, dan ging je met je twaalfde al bij een ander gezin werken.

Tijdens onze rondgang door het museum, komen we in een van vroeger nagebouwd huisje. Met petroleumstel en bedstee. Eén voor de ouders en één, hooguit twee, voor alle kinderen.

In de bedstee vinden we een tekst, over die gezinnen van vroeger. En dan die ene vraag: of die mensen dromen hadden, toen ze jong waren?

‘Nee, hoor je dan. Ze wisten niet beter en er viel niets te kiezen. Er was respect voor je ouders, voor de meester en voor de dominee of pastoor. Je deed wat zij zeiden’.

Toch zijn ook die mensen gelukkig geworden. ‘Geen identiteitscrisis, geen wanhopig zoeken naar een doel in je leven. Als vrouw was je moeder en/of echtgenote en dat was een doel op zich’.

Kom daar nu mee aan! Je telt bijna niet meer mee als je tevreden bent met enkel en alleen moeder, echtgenote zijn. Je moet mee met de massa. Een baan voor hele of halve dagen, om de hypotheek te kunnen blijven voldoen. Uitjes met vriendinnen, werken aan je ‘shape’ en image, in de sportschool. Druk, druk, druk. Geen tijd voor je échte zelf of voor je kinderen.

De (onbekende) auteur van het stukje schrijft; ‘Ze zijn druk met de vervulling van hun leven. Misschien zoeken ze zo hard dat ze er aan voorbij lopen. Misschien valt er zoveel te kiezen, dat je geen keus meer kunt maken’.

Dat vind ik een mooie gedachte om bij stil te staan. Misschien was het leven vroeger, in bepaalde opzichten, zo gek nog niet. En misschien ben je niet zo raar, als je – in de huidige maatschappij – tevreden bent met je huishouden en full-time moeder zijn.

Het is maar hoe je het bekijkt. Waar je tevreden mee bent.

Share Button

, , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

* Please Add the Values

 

Bezoek adres :

H.F. Dresselhuisstraat 6

Bad Nieuweschans (Gr)

tel.: 06 42 06 83 42

bankrelatie; triodos ( Mamma can Do )

iban NL79 TRIO 0198 0159 68