Tijdsurfen

Kan je zonder to-do-lijstje of planning toch efficiënt met de tijd omgaan?

Ongeveer diezelfde vraag stelde Paul Looman zichzelf? Paul Looman is niet zomaar een gewoon man; naast zijn alledaagse drukke leven, waarbij hij werkte met meerdere to-do-lijstjes, is hij ook zenmonnik. In de tempel vond hij rust, om vervolgens weer gehaast en gestresst te zijn in zijn alledaagse leven. Hij ging op zoek naar een manier om in zijn alledaagse leven ook vanuit rust te handelen. Hij ontdekte een aanpak, die van nature al in ons zit, waardoor het gemakkelijk wordt het toe te passen. Hij noemt het tijdsurfen.

Vaak handelen we in ons dagelijks bestaan vanuit controledrang. De drang om af te krijgen wat op ons to-do-lijstje staat. Prestatiegericht. Gehaast. Gestresst. We vinden dat we heel veel moeten. Vanuit dat eeuwige moeten, ontstaat controledrang.

Paul Looman, die eerder met wel drie verschillende to-do-lijstjes werkte, gooide die lijstjes rigoureus aan de kant. En kwam tot de ontdekking dat ook zonder die lijstjes zijn leven niet in het honderd liep. Hij stelde zich – zonder lijstjes – voor dat hij de klussen uitvoerde. Door de klus te visualiseren, kwamen de klusjes in zijn onbewuste.

Dat onbewuste is één van de pijlers van wat Paul Looman tijdsurfen noemt. Je intuïtie laten bepalen welke activiteit je doet, werkt verrassend goed. Want je intuïtie is verfijnd en precies. Ze luistert nauw naar de omstandigheden waarin je verkeert. Ze is van nature flexibel. Je intuïtie past zich aan aan de omstandigheden.

Als wij, zoals de laatste dagen, heel druk bezig zijn met allerlei kattenperikelen,, weet ik intuïtief dat er geen ruimte in mijn hoofd is voor het schrijven van een blog. Terwijl, als we dan de boel weer een beetje op orde zetten, die ruimte voor het schrijven van een blog als vanzelf komt.

Hoe meer je gaat varen op je intuïtie, hoe meer je het roer uit handen geeft, hoe wakkerder je intuïtie wordt. Je intuïtie is bijvoorbeeld ook gevoelig voor wat je echt graag wilt.

In het begin zal het onwennig zijn, omdat je leegte toelaat. Als je daar aan gewend bent, je de spontaniteit van het moment toelaat, dan zal de kwaliteit van je keuzes beter zijn, dan dat je het zou hebben gedaan vanuit wilskracht en controledrang.

Natuurlijk zijn de schrijfster van het artikel (uit de Happinez) en ook ik bang dat de vervelende klussen blijven liggen. Toch schijnt dat niet het geval te zijn. Juist in de tijd tussen twee activiteiten door, kan het zijn dat er, vanuit je intuïtie, ruimte komt voor een activiteit als de afwas.

Naast intuïtie, als eerste belangrijke pijler voor tijdsurfen is aandacht de andere belangrijke pijler, waarop tijdsurfen gebaseerd is. Onze bezigheden niet gehaast doen. Niet doorrennen om op tijd klaar te zijn, voor de volgende activiteit. Niet steeds met straks bezig zijn, maar in het moment – dus bij de actuele activiteit – blijven. Sta stil bij wat je doet. Dat is belangrijk.

Om met tijdsurfen te kunnen beginnen, moet je stoppen met multitasken. Volgens Paul Looman is het een illusie dat we onze aandacht op meerdere zaken tegelijkertijd kunnen richten.

Dat ben ik roerend met hem eens! Ik heb het nooit gekund, multitasken.

Of ik kan tijdsurfen? Give it a try! Niet mijn lijstje laten bepalen wat ik doe. Ik denk dat ik al vaak doe wat in me opkomt, dus misschien is het niet zo moeilijk.

Paul Looman besluit zijn betoog met: Tijdsurfen is een ontdekkingsreis die je laat vertrouwen op de kennis in jezelf. Jij weet uiteindelijk het best voor je is, vanuit rust met jezelf, met je tijd om wilt gaan.

Ik vind het mooi!

Share Button

, , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

* Please Add the Values

 

Bezoek adres :

H.F. Dresselhuisstraat 6

Bad Nieuweschans (Gr)

tel.: 06 42 06 83 42

bankrelatie; triodos ( Mamma can Do )

iban NL79 TRIO 0198 0159 68