Tropisch warm! Nou, en?

De afgelopen maanden werd er door veel mensen geklaagd over het weer. We vonden het een slechte zomer. En natuurlijk is het ook niet leuk, als je nét de weken dat je je welverdiende vakantie hebt, met je tentje ergens op een camping in Nederland staat en je alleen maar regen te verduren krijgt.

Opeens hebben we goed weer te pakken. De zon schijnt uitbundig. En het wordt de komende dagen tropisch warm. Temperaturen van boven de dertig graden!

Je zou verwachten dat iedereen, die eerder klaagde over teveel regen, nu bijna uit zijn dak gaat, omdat de zon schijnt. Maar nee; het feit dat het dan de komende dagen bloedheet wordt, is ook weer een reden tot geklaag.

Terwijl, als je diezelfde hoge – of zelfs nog hogere – temperaturen opzoekt in een ver, warm land, het alleen maar prachtig is. Hoe warmer, hoe beter, lijkt het wel.

Dat is toch raar.

Nederland kent een gematigd zeeklimaat, met relatief milde winters, milde zomers en neerslag gedurende het hele jaar. Dat valt te lezen op de website: www.klimaatinfo.nl

Daar staat ook geschreven dat onder veel Nederlands het idee heerst dat Nederland een zeer nat klimaat heeft. Maar dat is een misvatting, die vooral gebaseerd is op gevoel en niet op cijfers. Het gevoel dat we in een nat land leven, wordt vooral gevoed door de onvoorspelbaarheid van het Nederlandse weer. We kennen geen uitgesproken natte of droge periodes en de kans op neerslag is op een zeer groot aantal dagen aanwezig.

Dus ook in de zomer is de kans op neerslag groot. En we mogen ons dan ook gewoon in de handen knijpen als we een aantal droge, warme dagen op rij hebben. Dat het dan gelijk tropisch warm is, is misschien lastig, maar je kunt ook gewoon je tempo een beetje aanpassen en je vooral niet te druk maken. In die landen waar je op vakantie gaat, omdat het er zo lekker warm is, hebben de inwoners ook hun levenstempo aangepast aan de temperaturen. Ze houden niet voor niets een siësta. Op Wikipedia is zelfs te lezen dat onderzoek aangetoond heeft dat het houden van een siësta – op het moment dat de zon haar hoogste positie heeft bereikt – gezond is.

Ik denk dat op dit soort dagen, dat het tropisch warm is, het vooral wijs is je gezonde verstand te gebruiken en je hoofd koel te houden. Gá niet in de brandende zon zitten. Doe het een beetje rustig aan. Zorg dat je voldoende drinkt. Voor gezonde mensen is er niets aan de hand. Anders is het voor mensen die kwetsbaar zijn, zoals ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht.

Speciaal voor hen is het Nationaal Hitteplan opgesteld. Ik heb het gelezen en ik vind het niets nieuws onder de zon. Ik snap ook niet zo goed wat de toegevoegde waarde is van een door de overheid opgesteld Hitteplan. Die ouderen waarvoor het van kracht is, hebben die niet al genoeg zomers meegemaakt dat het af en toe tropisch warm was? Zouden juist zij niet kunnen weten wat je vooral wel of helemaal niet moet doen?

Hoe dan ook; tropisch warm of niet, Nationaal Hitteplan of niet, ik ga gewoon genieten van deze prachtige dag.

Mij is het niet snel te warm. En als het écht warm is, hebben wij natuurlijk het hele grote voordeel dat we zo, hup, vanaf het terras in het heerlijke koele water van de Westerwoldse Aa kunnen springen.

Dus misschien heb ik wel heel makkelijk praten!

Share Button

, , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

* Please Add the Values

 

Bezoek adres :

H.F. Dresselhuisstraat 6

Bad Nieuweschans (Gr)

tel.: 06 42 06 83 42

bankrelatie; triodos ( Mamma can Do )

iban NL79 TRIO 0198 0159 68