Met compassie naar jezelf kijken

In de lijn van de blogs die ik de afgelopen tijd schreef, over van jezelf houden, je ego en dergelijke, wil ik vandaag iets schrijven over compassie voor jezelf hebben.

Volgens Wikipedia is compassie het volgende;

Compassie (ook mededogen, medeleven, erbarmen, etc genoemd) omvat empathie waarbij iemand meevoelt met het lijden van een ander met de wens om dat lijden te verminderen. Compassie wordt vaak beschouwd als een deel van het begrip liefde. Het begrip compassie wordt vaak verward met het begrip zelfmedelijden, wat echter iets anders inhoudt.

Compassie voor jezelf is niet wezenlijk anders dan compassie voor een ander. Bij zelfcompassie kijk je op dezelfde manier naar jezelf, dan dat je doet, als je in de gaten hebt dat iemand anders het moeilijk heeft. En je gevoelens van warmte en zorgzaamheid voelt, om die ander – of jezelf – te helpen. In plaats van jezelf te veroordelen om de dingen waar je het moeilijk mee hebt, betekent zelfcompassie dat je vriendelijk en begripvol bent tegenover je fouten en gebreken. Bij zelfcompassie erken je dat je niet perfect bent. Je accepteert en respecteert je menselijkheid.

Zelfcompassie is absoluut iets anders dan zelfmedelijden. Daarbij zwelg je in je eigen ellende en vergeet dat andere mensen ook vergelijkbare problemen kunnen hebben. Mensen met zelfmedelijden laten zich meeslepen en komen in een isolement. Terwijl je bij zelfcompassie veel beter de relatie ziet tussen je eigen ervaringen en die van anderen.

Tot zover de theorie!

In de praktijk valt het lang niet altijd mee naar je fouten en onvolkomenheden te kijken met een gevoel van warmte, vriendelijkheid en zorgzaamheid. Hoe vaak zijn we niet gefrustreerd over iets wat we fout doen? Hoe vaak veroordelen we onszelf over iets wat – in onszelf – niet perfect is?

Wil je meer weten over zelfcompassie, een test doen, of oefenen met zelfcompassie; Surf dan naar www.zelfcompassie.nl. Een mooie, duidelijke website, die helemaal gaat over zelfcompassie en waar oefeningen staan om zelfcompassie te vergroten en waar zelfcompassie ook nader uitgelegd wordt.

Ik neem me mezelf voor vandaag met warmte en vriendelijkheid te kijken naar de dingen in mezelf die naar of niet perfect zijn. Zoals bijvoorbeeld mijn constante pijn. Als ik daar met hetzelfde warme gevoel naar kijk, zoals ik bijvoorbeeld altijd kijk naar de diertjes, die hier rondlopen, dan wordt het volgens mij een prachtige, liefdevolle dag.

Doe je mee?

Share Button

, , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

* Please Add the Values

 

Bezoek adres :

H.F. Dresselhuisstraat 6

Bad Nieuweschans (Gr)

tel.: 06 42 06 83 42

bankrelatie; triodos ( Mamma can Do )

iban NL79 TRIO 0198 0159 68