Ik hou van mij

In een vorige blog (Jezelf zijn in relatie tot die ene ander) schreef ik; wie authentiek is (jezelf zijn), weet wat hij/zij is en accepteert zichzelf en gedraagt zich op een manier die dat uitdrukt.

Nu is jezelf accepteren al een hele opgave, bijvoorbeeld als alles tegenzit op een dag. Maar om écht authentiek te kunnen zijn, is acceptatie van jezelf niet voldoende. Het zou meerwaarde hebben als je ook nog van jezelf houdt.

Harry Jekkers schreef er eens een liedje over; Ik hou van mij.

Ik hou van mij, want ik ben te vertrouwen.

Ik hou van mij, van mij kan ik op aan.

Ik hou van mij, op mij kan ik tenminste bouwen.

Ik hou van mij, ik laat mij nooit meer gaan.

Dat lijkt een vreemd liedje, want eigenlijk durft bijna niemand openlijk te zeggen dat hij/zij van zichzelf houdt. Terwijl je juist meer van een ander kunt houden, als je eerst van jezelf houdt. En, terwijl ons voorgespiegeld wordt dat je pas echt gelukkig kunt zijn als je van jezelf houdt.

Ik vraag het terloops aan Erik. Hij antwoordt “ja”, als ik hem vraag of hij van zichzelf houdt. Als ik mezelf die vraag stel, is het antwoord ook een “ja”. Ik hou van mezelf. Maar, het is al een stuk lastiger als ik ‘moet’ omschrijven wat dat nu precies inhoudt.

Ik vind mezelf de moeite waard. Ik vind mezelf toenemend een mooi mens, vooral als het gaat om de binnenkant. Dat de buitenkant ook nog aardig om te zien is, is niet echt een voorwaarde voor van mezelf houden. Hoewel ik me wel dagelijks mooi maak, en ik dat niet alleen voor de buitenwereld doe. Maar dat zeker ook voor mezelf doe, zelfs op dagen dat ik me niet zo goed voel. Omdat ik dan weet dat ik er in ieder geval van buiten goed uitzie.

Mijn zelfvertrouwen is gegroeid, door de jaren heen. En daarmee ook het van mezelf zijn gaan houden. Natuurlijk zijn er nog wel periodes en situaties dat ik me onzeker voel. Daar heb ik dan ook veel last van; het lijkt zelfs wel dat ik er nu meer last van heb als vroeger, toen ik eigenlijk altijd een tergend onzeker meisje was. Maar toen hield ik ook niet van mezelf. Ik had het liefst nooit bestaan!

De laatste tien jaar ben ik toenemend van mezelf gaan houden. En daarmee heb ik ook geleerd van de ander te gaan houden. Simpelweg omdat ik beter in kan voelen hoe iets – bepaald gedrag, een gedachte, gevoel – voor die ander is, omdat ik het zelf ook beleef.

Of ik te allen tijde en in alle situaties onvoorwaardelijk van mezelf houd, net als dat ik onvoorwaardelijk van die ander houd, dat weet ik nog niet precies. Daar wil ik de komende dagen – met als leidraad een artikel over onvoorwaardelijk van jezelf houden – bij stilstaan. En ik ga jullie deelgenoot maken van die mini-speurtocht.

Omdat ieder mens het waard is om onvoorwaardelijk van zichzelf, maar ook van die ander, te houden!

Share Button

, , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

* Please Add the Values

 

Bezoek adres :

H.F. Dresselhuisstraat 6

Bad Nieuweschans (Gr)

tel.: 06 42 06 83 42

bankrelatie; triodos ( Mamma can Do )

iban NL79 TRIO 0198 0159 68