Met een glimlach naar bed

Emoties zijn niet zoals het weer”, staat er met grote letters in mijn Psychologie-magazine. Ik vind het een mooie uitspraak. De onderzoekster naar positieve emoties, Barbara Fredrickson, bedoelt ermee te zeggen dat emoties ons niet zomaar overkomen. We hebben er zelf invloed op. Veel meer dan we ons beseffen. Vaak gaat onze aandacht juist uit naar negatieve emoties, zoals angst en boosheid. Terwijl stilstaan bij positieve emoties, zoals liefde, plezier, trots en dankbaarheid ons zóveel meer kunnen opleveren. Het verruimt de aandacht. Het levert nieuwe vaardigheden op. Door vaak positieve gevoelens te ervaren, wordt je wijzer, veerkrachtiger, socialer en ook gezonder.

Maar ach, soms is het zo moeilijk minder aandacht te schenken aan de negatieve dingen die in ons hoofd of om ons heen gebeuren. Neem bijvoorbeeld het dagelijkse journaal. Kommer en kwel wordt over ons hoofd uitgestort, soms breed uitgemeten, terwijl de leuke, mooie, ontroerende dingen niet aan bod komen. Goed nieuws is geen nieuws.

Onderzoekster Barbara Fredrickson adviseert om je regelmatig af te vragen wat in je huidige situatie een zegening is. Wat is het ‘goede nieuws’ aan je gebeurtenis of situatie? Als je daarbij stilstaat, komt er vanzelf een glimlach op je gezicht.

Verder adviseert ze bewust tijd in te plannen voor positieve emoties, bijvoorbeeld door aan het einde van de dag na te denken over de drie belangrijkste sociale contacten van die dag en jezelf af te vragen hoezeer je je verbonden voelde met die mensen.

Ik sta stil bij het belangrijkste contact van vandaag, dat met Erik. Hoe we samen zoiets simpels deden als het huis netjes maken. Helemaal op elkaar afgestemd. In eenvoudige, maar tegelijkertijd prachtige verbinding. Dat noemt men liefde. En volgens de onderzoekster is juist dat de krachtigste emotie voor onze gezondheid en welzijn.

Die prachtige emotie, zoveel beschreven, zoveel bezongen zou het hoofditem van het journaal moeten zijn. Zodat iedereen met een glimlach gaat slapen.

Zoals Barbara Fredrickson zegt; “Door de jaren heen ben ik positieve emoties gaan zien als voedingsstoffen voor groei. Om lichamelijk en geestelijk gezond te blijven, is een dagelijkse portie positieve emoties even belangrijk als bewegen en groenten en fruit eten”.

Probeer het eens uit vandaag. En ga dan vanavond slapen, mét die glimlach!

Share Button

, , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

* Please Add the Values

 

Bezoek adres :

H.F. Dresselhuisstraat 6

Bad Nieuweschans (Gr)

tel.: 06 42 06 83 42

bankrelatie; triodos ( Mamma can Do )

iban NL79 TRIO 0198 0159 68