Leven met deugden

In het Psychologie-magazine lees ik een verslag van iemand, die zich in Fontana, het kuuroord hier bij mij om de hoek, heeft laten inspireren tot een langzamer leven. Hier wordt de cursus ‘Adempauze, leven in balans’ gegeven. De cursusleidster is Annelies Wiersma. Zij leert mensen te oefenen met deugden.

Volgens Wikipedia is een deugd een positieve eigenschap waar iemand over beschikt. Er zijn vier kardinale deugden, zoals wijsheid, rechtvaardigheid, zelfbeheersing en standvastigheid. In feite is een deugd gewoon een goede karaktereigenschap.

Door deugden te herkennen en benoemen, kan je het beste in jezelf en anderen naar boven halen.

Deugden zijn zo oud als de weg naar Rome. De filosoof Plato schreef er al over, later uitgebreid door Aristoteles. Het begrip werd overgenomen door de christelijke wereld en het werd geïntegreerd in de katholieke theologie. Tegenwoordig wordt er weer meer aandacht geschonken aan deugden en is het ‘Deugdenproject’ ontwikkeld, wat door de VN uitgekozen is als het beste opvoedprogramma ooit, geschikt voor alle culturen en levensovertuigingen.

Om deze blog te schrijven, laat ik me inspireren door het artikel van de redactrice die langzamer wil leren leven. En ik google een beetje. En zo kom ik terecht bij ‘De deugd van de week’, waar ik me gratis voor in kan schrijven. Natuurlijk doe ik dat direct! Ik vind het interessant om iets meer te leren over deugden in het algemeen , en om stil te staan bij wat deugden mij kunnen leren.

Wat mooi is, is dat iedereen alle deugden in zich heeft. Alleen zijn sommige onderbelicht. Volgens Annelies Wiersma kan je je karakter zien als een diamant waarvan de vlakjes de deugden zijn. Sommige schitteren al, andere zijn nog wat dof, maar die kun je oppoetsen.

De deugd van deze week is Vreugde. Een diep gevoel van welbehagen. Vreugde komt wanneer je trouw bent aan een zinvol doel. Vreugde geeft je een blijvend gevoel dat alles goed gaat.

Daar kan ik me helemaal in vinden!

Wie meer wil lezen over deugden en het deugdenproject kan dit vinden op de volgende website; www.deugdenproject.nl

Share Button

, , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

* Please Add the Values

 

Bezoek adres :

H.F. Dresselhuisstraat 6

Bad Nieuweschans (Gr)

tel.: 06 42 06 83 42

bankrelatie; triodos ( Mamma can Do )

iban NL79 TRIO 0198 0159 68