Moederinstinct

Zoals ik in mijn eerdere blog Drukke Dieren Perikelen‘ al schreef, hebben wij de zorg over moederpoes Edna en haar twee babies.

De kittens zijn inmiddels acht weken oud. Ze dartelen naar hartenlust door het huis. Houden schijngevechten met elkaar. Eten, drinken en slapen.

De eerste weken was mamma Edna natuurlijk vooral bezig met het voeden en lichamelijk verzorgen van haar kindjes. Maar nu de kittens wat zelfstandiger worden, wordt het takenpakket van Edna ook anders. Ze neemt letterlijk wat meer afstand.

Als de kittens door het huis racen, ligt Edna op een afstandje rustig toe te kijken. Het ziet er vredig en ontspannen uit. Tegelijkertijd blijft Edna constant alert. Als één van de kittens zich per ongeluk bezeert, of als het spel te ruw wordt en er luidkeels wordt gemiauwd, is Edna er direct bij. Ze houdt álles in de gaten.

De eerste weken lagen Edna en de kittens veel in de bench. Ze waren onafscheidelijk. Nu Edna wat vaker apart gaat liggen, zien we ook bij Edna een verandering in gedrag. Opeens ging ze afgelopen week zelf spelen! Of ze speelt mee met haar kinderen.

Het is prachtig dat we toeschouwer mogen zijn van hoe Edna met alle liefde en geduld haar twee babies opvoedt, totdat ze oud genoeg zijn om op eigen pootjes te staan.

Een vriend van ons heeft de kittens geadopteerd. Omdat hij nog op vakantie gaat, blijven de kittens hier nog een paar weken langer. Half juli is het zover, dan gaan Stevie en Wonder, zoals hij ze heeft gedoopt, de wijde wereld in.

Ik voorzie dat het een erbarmelijk afscheid gaat worden. Voor onszelf een beetje. We genieten zo intens van het kleine spul en de interactie met al onze andere dieren. Dat gaan we zeker missen.

Maar ik denk dat Edna haar kroost nog veel meer gaat missen. Zelfs nu al, als de kittens even in een andere ruimte vertoeven, zit ze klaaglijk te miauwen. Wordt ze onrustig. Pas als kittens weer in zicht zijn, ontspant .

Wat is het mooi! Ik vind het echt indrukwekkend hoe prachtig dat moederinstinct is. Het ís er gewoon. Daar hoef je je als mens helemaal niet mee te bemoeien. Sterker nog, daar zijn wij als mens maar een stel klungels bij.

Het is puur natuur. Zuiver en eerlijk. Gebaseerd op onvoorwaardelijke liefde.

Bestaat er iets mooiers dan dat?

Share Button

, , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

* Please Add the Values

 

Bezoek adres :

H.F. Dresselhuisstraat 6

Bad Nieuweschans (Gr)

tel.: 06 42 06 83 42

bankrelatie; triodos ( Mamma can Do )

iban NL79 TRIO 0198 0159 68