Jezelf zijn

Hoe je bent, hoe je je voelt en ik welke mate je jezelf durft te zijn, met alle karaktereigenschappen van dien, bepaalt in grote mate je uitstraling. De meeste mensen voelen zich op hun gemak bij mensen die ‘zichzelf’ zijn. Nu staat ‘zichzelf’ tussen aanhalingstekens, omdat iedereen natuurlijk altijd zichzelf is. Met ‘zichzelf’ bedoelen we hier dan ook het volgen van de eigen ideeën in plaats van een rol te spelen om aan de verwachtingen van wie dan ook te voldoen. Puur praktisch bekeken heb je meer energie tot je beschikking naarmate je meer jezelf wordt en minder naar de pijpen van anderen danst. In het begin kost dat wel wat meer energie, omdat je met allerlei beperkende overtuigingen moet afrekenen.

Uit; Emotiemanagement, CIVAS, 2011

Maar, hoe doe je dat dan, jezelf zijn? Is het een kwestie van ontspannen, of juist van hard werken, vraagt Lisette Thooft zich in Happinez af.

In onze jeugd passen we ons allemaal aan, aan het gezin waar we bijhoren. We kunnen niet anders. Je persoonlijkheid wordt voor een groot deel bepaald en gekneed door je opvoeding, door je plek in het gezin, door de levensstijl van de familie en de cultuur van het land waarin je woont. Je ontwikkelt ook je eigen overlevingsmechanismen; manieren van doen waarmee je het redt in het gezin, zelfs als die mechanismen niet bij je diepste, waarachtigste zelf passen.

We zijn allemaal wel min of meer aangepast geraakt. Alleen iemand met een olifantenhuid, star en rigide van karakter, die alle emotionele luiken dicht houdt, kan vanaf het begin af aan helemaal zichzelf blijven zonder beïnvloed te raken.

Als we zo aangepast zijn, zijn we dan nog wel een origineel en uniek eigen zelf, als we het ouderlijk huis verlaten en de wijde wereld intrekken? Of moet je dat zelf nog ontdekken? Moet je je ontdoen van alles wat er aan je vastgeplakt zit, alles waarmee je onbewust je kwetsbare ik beschermt?

Volgens spiritueel leraar Barry Long is er onderscheid tussen persoonlijkheid en karakter. En je persoonlijkheid speelt een belangrijke rol in het ‘jezelf kunnen zijn’. Je persoonlijkheid is het masker dat je hebt gevormd, de rol die je bent gaan spelen om je aan te passen. Als je dat masker aflegt, wordt je authentiek.

Het maakt duidelijk dat je niet zomaar jezelf kunt laten gaan en dan beweren dat je jezelf bent. Het maakt ook duidelijk dat er verschillende soorten van ‘goed’ zijn. Je kunt goed zijn als masker, als overlevingsmechanisme. En je kunt ook goed zijn omdat je alle angst en alle verlangen naar erkenning van anderen hebt laten varen en in je ware zelf terechtgekomen bent.

Het onderscheid tussen karakter (wat volgens Barry Long, de vingerafdruk van God is) en persoonlijkheid, maakt duidelijk dat je pas na een lange ontwikkelingsreis je ware wezen kunt onthullen.

Om jezelf te worden, samen te vallen met je karakter, moet er niet iets bij, maar juist iets af; namelijk je angst om niet goed genoeg te zijn in de ogen van anderen en je verlangen naar goedkeuring.

Dan word je mooi. Vanzelf. Dat is zichtbaar, voor anderen. Er zijn van die mensen die misschien qua uiterlijk niet superknap zijn, maar waar je toch het gevoel bij krijgt dat het prachtige mensen zijn. Zulke mensen zijn authentiek.

Als je jezelf wilt zijn, zit er niets anders op dan jezelf te accepteren zoals je bent, inclusief alle restjes onechtheid die je nog in je ziel hebt zitten. Hoe eerlijker je bent over je masker, hoe minder zwaar en dicht het wordt, hoe doorzichtiger voor jezelf en anderen.

Share Button

, , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

* Please Add the Values

 

Bezoek adres :

H.F. Dresselhuisstraat 6

Bad Nieuweschans (Gr)

tel.: 06 42 06 83 42

bankrelatie; triodos ( Mamma can Do )

iban NL79 TRIO 0198 0159 68