Dierendag

Het zal je vast niet ontgaan zijn; afgelopen zaterdag was het dierendag. Asiels hadden open dagen, dierenspeciaalzaken hadden flitsende acties. De nieuwsbrief in mijn mailbox van een dierenapotheek geeft uitleg over het ontstaan van dierendag.

Dierendag heeft alles te maken met Franciscus van Assisi, die in 1182 als koopmanszoon geboren werd. Door oorlog, gevangenschap en het contact met armen en zieken veranderde zijn leven en besloot hij het klooster in te gaan. Ook trok hij zich het lot van dieren aan. Volgens een legende kon hij met dieren praten. Franciscus stierf op 4 oktober 1226 en in 1929 werd zijn sterfdag uitgeroepen tot Werelddierendag, juist omdat hij zich het lot van dieren bijzonder aantrok.

Onze dierendag had een bijzonder tintje. Niet in allerlei extraatjes voor onze twee honden en dito aantal katten. Voor hen is het elke dag al dierendag. Maar we hadden ons vorige week aangemeld als pleeggezin voor kittens en zieke katten. En nadat we gezellig op bezoek waren geweest, checkte ik zaterdagavond nog even mijn mail en was er een aanvraag voor de opvang van een kitten. Om middernacht kwam de dierenambulance een kitten van drie, vier weken oud brengen. Wat een hummeltje!

En zo draait het dezer weken bij ons nog meer om dieren dan het normaal al doet. Een boel drukte, maar ook prachtige momenten, waarin al onze dieren harmonieus met elkaar omgaan.

Het asiel waaraan wij als pleeggezin verbonden zijn, had ook open dag gehad. En vermeldde verheugd dat er weer een heel aantal dieren geadopteerd waren.

Wat zou het toch mooi zijn als die dieren nooit meer terugkomen in het asiel. En de asiels steeds minder vol raken.

Als we met z’n allen een beetje in de voetsporen van Franciscus van Assisi treden. En niet alleen op die vierde oktober, maar gewoon het hele jaar door.

Share Button
No comments yet.

Geef een reactie

* Please Add the Values

 

Bezoek adres :

H.F. Dresselhuisstraat 6

Bad Nieuweschans (Gr)

tel.: 06 42 06 83 42

bankrelatie; triodos ( Mamma can Do )

iban NL79 TRIO 0198 0159 68