Ik zie, ik zie…

Ik zie, ik zie…wat jij niet ziet.

 Een eenvoudig rijmpje. Maar ook een heel treffend rijmpje als je het betrekt op (jezelf) observeren.

In één van mijn eerdere blogs (Bewustzijn) vertelde ik al dat observeren een essentieel gereedschap is voor goed (leren) schrijven. En onlosmakelijk verbonden met observeren is een bepaalde mate van bewustzijn. Bewust observeren kan je leren. En als je leert goed te observeren en dat wat je ziet toe te vertrouwen aan het papier, heb je een prachtige basis voor goed (leren) schrijven.

In ‘Het grote schrijf-doe-boek’ van Louis Stiller, waarin voor elke week van het jaar schrijfoefeningen staan, staat al bij hoofdstuk 2 ‘Schrijven is kijken: observeren is te leren’.

‘Schrijvers kunnen vaak opvallend goed observeren. Goed schrijven begint dan ook met goed kijken. Niet alleen details zien, maar ook de ware betekenis van dingen doorgronden. Leer kijken als een schrijver’.

Goed kijken betekent je laten pakken door een beeld. Dat kan van alles zijn. Een foto, een kunstvoorwerp in een museum, die ene boom die eruit springt tijdens een wandeling, of die ene persoon die je ziet, als je rustig op een terrasje zit. Of, die ene gedachte en dat ene gevoel in jezelf. Zeker in deze tijd, dat de natuur weer langzaam tot leven komt, is er veel te zien, veel te observeren, dus ook veel te schrijven, als je wilt. Neem er de tijd voor!

Nauwgezet observeren en daar verslag van doen is de basis voor goed (be)schrijven. Observeer in detail. Wat zie je? Wat valt je op? Wat voel je erbij?

Als je dat oefent, leer je observeren, oefen je bewustzijn en als je plezier krijgt in het opschrijven van die dingen, zal je merken dat je iets verworven hebt, wat je niet snel meer los wilt laten; een verdieping en verrijking in je leven, waar je altijd naar terug kunt keren.

Share Button

, ,

No comments yet.

Geef een reactie

* Please Add the Values

 

Bezoek adres :

H.F. Dresselhuisstraat 6

Bad Nieuweschans (Gr)

tel.: 06 42 06 83 42

bankrelatie; triodos ( Mamma can Do )

iban NL79 TRIO 0198 0159 68